For lærere

Skolekonkurranse 2015/2016

Vi arrangerer hvert år en bake-og ernæringskonkurranse for alle elever med mat- og helse på timeplanen. Innsendingsfristen for bidrag er 29. april 2016, så legg det gjerne inn i undervisningsplanen allerede fra begynnelsen av skoleåret. Konkurransen går ut på å lage den beste kornbaserte oppskriften til et produkt som kan brukes som ettermiddagsmat, lunsjmat eller snackmat. Klikk her for å komme til konkurransesiden - Grainfood is brainfood.

Grovt brød holder deg aktiv lenger!

Vi i Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) lanserte høsten 2014 et nytt undervisningsopplegg til bruk i mat- og helsefaget. Opplegget fokuserer på «matpakken». Presentasjon, lærveiledning og forslag til Brødskala-test ligger som pdfer for nedlasting i venstre kolonne.

Vi håper dere synes opplegget kan benyttes i undervisningen og tar gjerne i mot tilbakemeldinger. 

Forskning viser at om vi spiser sunt og variert og er fysisk aktive, kan vi redusere risikoen for å bli rammet av flere sykdommer.

Barn og unge tilbringer mye av tiden sin på skolen, og matpakken er ofte det viktigste måltidet gjennom skoledagen.

Skal elevene klare å holde konsentrasjonen oppe gjennom en hel dag med læring bør de ha et sunt og godt kosthold basert på grove kornprodukter, frukt og grønt. Akkurat derfor mener vi det er ekstra viktig å flette dette inn i undervisningen allerede fra skolestart.

Klikk her for å laste ned presentasjonen.

Klikk her for å laste ned lærerveiledningen.

Bestill materiell

Vi har noen skolesett med plakater, presentasjonen med kommentarer og tippekuponger til Brødskalatest.

Send en e-post til siviren@brodogkorn.no med din adresse, så sørger vi for at du får den i løpet av noen få dager.

Tipp hvor grovt

Vi har også laget en enkel Brødskalatest som kan brukes i klassen for å få økt fokus på og bevissthet rundt valg av brød når vi handler i butikken. Det er nemlig ikke mulig å se hvor grovt et brød er.

Klikk her for å laste ned pdf med beskrivelse og plansje til bruk i undervisningen.

Undervisningsmateriell

Undervisningsmateriellet er tilpasset kompetansemålene etter 7. trinn for mat og helse, og er innom 12 av 15 kompetansemål. Undervisningsmateriellet består av fem moduler og er lagt opp slik at du som lærer kan plukke ut det du ønsker å bruke fra hver modul av fakta, oppgaver og oppskrifter.

Lærerveiledningen til den enkelte modulen inneholder utdypende fakta, hvilke kompetansemål modulen er innom, forslag til organisering av undervisningen og lekseforslag. Du bør lese Introduksjon til undervisningsmateriellet før du tar materiellet i bruk. Her finner du tips til hvordan du kan bruke fakta, oppgaver og oppskrifter, og dessuten nyttig informasjon om baking.

 

1. Kornartene2. Fra jord til bord3. Grove kornprodukter4. Måltidene 
Lærerveiledning Lærerveiledning Lærerveiledning Lærerveiledning  
 
Fakta
Oppgaver
Oppskrifter
eller
Hele modulen
Fakta
Oppgaver
Oppskrifter
eller
Hele modulen
Fakta
Oppgaver
Oppskrifter
eller
Hele modulen
Fakta
Oppgaver
Oppskrifter
eller
Hele modulen
 

 

FasitFasit til oppgavene

Utskriftsvennlig versjonUtskriftsvennlig versjon
Nynorsk